06
Март
14

Украински капитан: Операцията на Русия в Крим е планирана преди 2 години


Константин Афанасьевич, капитан от запаса 1-ви ранг, работи и живее в Крим от 25 години

– Каква е в момента ситуацията при вас?
– Ситуацията е доста сложна, първо по отношение обективността на медиите. Европейските и украинските дават обективна информация. Не мога обаче да кажа същото за руските. Гледах пресконференцията на руския президент Путин и бях поразен от толкова, меко казано, изречени неистини.
– По-точно?
– Фактите, които назова – че в Крим е прието решение за въвеждане на войски и влизане на бойни части. Той обаче не даде нито един конкретен пример. Ако ние можем да дадем стотици примери за нарушаване на международното законодателство, на двустранните договори между Русия и Украйна, то при него имаше просто празни приказки. На извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН г-н Чуркин даваше доста примери, но няма нито едно потвърждение за тях с документи. Това означава, че няма никакви радикали, както и никакви обективни причини за влизане на войски. Това беше планирано много по-рано, но по някакви причини сценарият не е тръгнал по очаквания начин и на Русия сега й се налага да се оправдава. И пак да се върна на пресконференцията на Путин – казаното от него, че пред руските военни ще бъдат жени и деца, а украинските войници ще трябва да стрелят отзад. Това е върхът на цинизма. В Новозьорное, Евпатория и Перевальное, където повечето хора са руснаци, жени и деца ги питаха: „Защо дойдохте тук? Преди вие да дойдете, всичко беше спокойно. Никой и нищо не заплашваше руския език. Не сме виждали никакви бандити“. Хората молеха военните да им покажат къде са бандитите, от които ги пазят. Такива обаче нямаше. Всичко това беше измислено. Просто е взето решение в контекста на геополитиката, което на Путин е хрумнало по някакъв маниакален начин. 
– И никой, ама абсолютно никой ли не е искал руснаците да идват?
– Абсолютно. Чуркин размахваше на заседанието на Съвета за сигурност на ООН някакво обръщение на Янукович. Същото направи и Путин на пресконференцията си, като изтъкна това обръщение за законно основание. Първо, Янукович не е президент, макар Русия да го признава за легитимен. Според последните проучвания, 100 % от украинците не искат Янукович, дори и не 99 на сто. Защо Русия прикрива деянията си зад несъществуващ президент?  Аз лично не знам. И в съответствие с украинската конституция и законодателство, решението за вкарване на войски се взема с конституционно мнозинство от украинската Рада. Такова решение нямаше. Затова всички тези действия са абсолютно незаконни.
– Колко са руските войници в момента в Крим?
– Горе-долу около 16 000. Искам обаче да добавя още нещо. Путин твърди, че не е вкарвал войски. Ако имах възможност, бих му задал въпроса: „Откъде тогава се появиха 14 бойни вертолети, които прехвърляха техника и личен състав от територията на Русия? Защо влязоха два големи десантни кораба от Балтийския флот и два от Северния? Също  с наличния им състав, явно от морската пехота или пък десантчици. Нима това не е въвеждане на войски? Той казва, че те защитават обектите си. Тогава защо всички военни части на Украйна, и противовъздушната отбрана в това число, са обградени от военни с автомати и гранатомети? Путин твърди, че това е нещо като самоотбрана на Крим. Това е глупост. Откъде у обикновените хора ще има зенитни преносими комплекси, автомати и гранатомети? Самият аз видях как преминаха около 50-ина бойни единици военна техника по улиците на Севастопол под конвой на Руската федерация. Путин не вижда ли това или просто си затваря очите?
– Има ли стрелба на Крим?
До днес нямаше нито един изстрел. Тази сутрин обаче те нападнаха една от частите на противовъздушната отбрана, където са бойните самолети. Личният състав на този полк се строи, взеха в ръце знамената, като едно от тях беше бойното знаме още от съветската епоха – червеното знаме, както и държавното знаме на Украйна. И тръгнаха на работното си място – без оръжие. Когато тръгнаха натам, се чу заповед: „Стой, ще стрелям“ от руски военнослужещи. След като те запяха химна на Украйна и продължиха пътя си, се чуха изстрели във въздуха. След това се чу предупреждение, че ще използват оръжие на месо. Кой ще ми обясни какво правят руски военнослужещи, които пазят гражданите си или обектите си от Черноморския флот, на територията на въоръжените сили на Украйна?  
– Знаехте ли нещо за подготвяната операция?
Ще ви кажа, че тази операция се нарича „Руска пролет“. И тя е планирана доста отдавна. Преди 2-3 години започнаха да се появяват едни странни организации, които се занимаваха с въпросите, както те ги наричаха, по разширяването на руския свят. Това, както знаете, е идея на Путин. Изстъпленията в Херсон, Николаев, Харков, Донецк, Луганск – всичко това е инспирирано отвън. За да се внуши тази идея, беше намерена емблема от Харков в един от задържаните. По-късно обаче се установи, че това е гражданин на Москва, при това от дясна организация  – „Нашисти“. Има и негова снимка в интернет. И логично идва въпросът кои радикални групировки присъстват на украинска територия? Украински или руски? Руските ги виждаме в интернет, на снимките, а украинските, не знам защо, не ги показват. Има ги само на думи.
– И все пак в Крим няма ли хора, които желаят руско военно присъствие?
– Има, разбира се. Ще ви дам за пример последното социологическо проучване, направено във всички региони на Украйна. Колкото и парадоксално да изглежда в тази ситуация, едва 12 на сто от запитаните са поискали Крим да се прехвърли към Русия. А на самия Крим това искаха 40 на сто от запитаните. Тоест, 59 са против.

Advertisements

0 Responses to “Украински капитан: Операцията на Русия в Крим е планирана преди 2 години”  1. Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Ангелина Пискова

Top Rated

март 2014
П В С Ч П С Н
« Авг   Септ »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Категории

Advertisements

%d bloggers like this: