03
Май
13

Карин Карлекар: Притеснени сме от концентрацията на собственост на медии в България


Karin Karlekar

03.05.2013 г, сутрешен блок, „Хоризонт, БНР

Карин Карлекар e директор на проект в неправителствената организация „Фрийдъм хауз“:

– Госпожо Карлекар, дали финансовата и икономическата криза е единствената причина за спада на медийната свобода в България, както и на обострянето на другите проблеми като корупцията и намаляването на делата?
– Не, точките по тези показатели за България остават почти същите както и през миналата година. Има няколко проблема, които се отнасят до България – става дума за деформация на няколко дела, които се използват срещу журналисти. Има и случаи на физическа атака и преследвани, какъвто проблем съществува от няколко години.  Става дума за сплашване и на разследващи журналисти като Лидия Павлова, например. Има проблеми и в икономиката – става дума за концентрация на собственост на медии до фирми, близки до правителството.  Ние сме загрижени от това придобиване на медии, нека тук спомена „Нова медийна група“, които закупиха доста медии през миналата година.
– Защо България по свобода на словото е след страни като Южна Африка, Бенин, Гвиана, дори Черна гора и Сърбия?
– Всяка страна има различна медийна среда, което й дава различни точки. И във всяка държава ситуацията с медиите е леко различна. Бих казала, че всички тези страни имат икономически и законови проблеми. В България има определени  икономически проблеми и те са породени от концентрация на собствеността, която пък се възползва от държавните субсидии.
– Споменахте досега предимно частни медии. В доклада си казвате, че държавните медии в България дават балансирана картина на събитията, но неефективното законодателство ги прави податливи на политическо влияние. Бихте ли уточнили?
– Като цяло, държавните медии са обект на политически натиск и съответно на намеса от нелегални структури в сенчестия бизнес. Те обаче не се купуват от политически сили и осигуряват доста широк спектър от новини. В сравнение с другите медии, те са добър пример.
 – А знаете ли как точно става изборът на генерални дирeктори на тези медии и намирате ли го за достатъчно прозрачен?
– Знам, че това прави някаква законова структура, в която има политическо и правителствено влияние. И това е проблем, който предизвиква загриженост.
– Доколкото знам, в Съединените щати също има държавно радио. Има ли там политическа намеса при избора на висш мениджмънт?
– Не, доколкото съм запозната, нямаме такъв проблем. Може да е имало изключения, но от няколко години това наистина не е проблем за нас.
– България е критикувана за корупцията, съдебната система и свободата на словото отдавна, дори преди да влезе в Европейския съюз. Вашият доклад означава ли, че по тези проблеми не е направено почти нищо?
– Да, ние наистина не сме видели големи промени в България в това отношение.

http://bnr.bg/sites/horizont/Society/Bulgaria/Pages/freedom_house0305.aspx

Advertisements

3 Responses to “Карин Карлекар: Притеснени сме от концентрацията на собственост на медии в България”


  1. 1 tutankhamon661
    май 3, 2013 в 11:17 pm

    Добър материал.

  2. май 4, 2013 в 11:00 pm

    ДАМИ И ГОСПОДА, ВЕЧЕ СЪМ НА ТОЛКОЗ МНОГО ГОДИНИ, АМА ОСВЕН ПЕРСОНАЛНА ЦЕНЗУРА – ДРУГО НЕ СЪМ ВИДЯЛ. (www.godlieb.blog.bg; http://www.heritage.varnalife.com) ЕДНИ РОСНИ-ПРЕСНИ ПОПЧЕТА СКОЛАСВАТ ЕДНО РЕЛИГИОЗНО ИЗДАНИЕ ВЪВ ВАРНА-ГРАД, ТА ИМ ДАДОХ ДВА РАЗКАЗА. ОБЯСНИХА МИ, ЧЕ РАЗКАЗИТЕ МИ СА ХУБАВИ!?! – НО НЕ МОГАТ ДА ГИ ПУСНАТ. И ТОВА АКО НЕ Е ПОПСКА ЦЕНЗУРА – ЗДРАВЕ МУ КАЖИ. ДО ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ ВЪВ ВАРНА-ГРАД Е ИМАЛО ДЪРЖАВЕН ЦЕНЗОР – МЕСТНИЯТ ПРОТЕСТАНТСКИ ПАСТОР. НЕ СЕ ШЕГУВАЛ СЪС СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. ТОЛЕРИРАЛ ПРОКОМУНИСТИЧЕСКИ СТИХОВЕ, КАТО НА ПОЕТА ЖАРИН. ТАЗИ РАБОТА С ФАЛШИВИЯТ ПАТРИОТИЗЪМ И ОЩЕ ПО-ФАЛШИВА РЕЛИГИОЗНОСТ ДО КОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА? СЛЕД НАС ПОКОЛЕНИЯТА СИ СЕ ТРУПАТ – ОТ ТАЛАНТИ ОЩЕ ПО-ТАЛАНТИ – А СА ПРИНУДЕНИ ДА ПУБЛИКУВАТ ЕДНОРЕДОВИ РАЗКАЗИ. ЗАТРИВАНЕТО НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ Е В ПЪЛЕН ХОД, И ТОВА ИМА ХУБАВ СРЕДЕН ПРЪСТ БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. АМЕН!?!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Ангелина Пискова

Top Rated

май 2013
П В С Ч П С Н
« Апр   Юни »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Категории

Advertisements

%d bloggers like this: