18
юни
12

Силви Гийом: Мерките на икономии в ЕС остават, но трябва да се даде надежда за промяна


18.06.2012 г. „12 плюс 3“, Хоризонт, БНР

Силви Гийом е заместник-председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент

– Госпожо Гийом след като френските социалисти вече имат абсолютно мнозинство след парламентарните избори, можем ли да очакваме завой на 180 градуса в европейската политиката на Франция?
– Това наистина е важна подкрепа и тя дава допълнителна сила на френския президент. И преди тази победа в Националното събрание той беше започнал работа с европейските си партньори, за да се опита да ги убеди, че икономиите не са единственият път. Дефицитите трябва да се намалят, но трябва да има и надежда за хората чрез стимулиране на растежа в т.ч. и чрез създаване на работни места. Така че Франсоа Оланд вече е започнал да работи за целта и сега ще има подкрепата на това ново мнозинство.
– При това положение ще оцелее ли френско-германският съюз или ще се загуби между икономиите и еврооблигациите?
– Темите, които се обсъждат с германските ръководители, са много. Наистина, имаме доста работа, за да убедим г-жа Меркел в нашите идеи. Но догодина има избори в Германия, не се знае как ще преминат те, вероятно и там ще има промяна. Френско-германският съюз е много важен. Но това, което Франсоа Оланд иска да покаже на другите страни от ЕС е, че те също са в съюза, имат правото на съществуване и също са много важни за изграждането на нова Европа. Така че има френско-германски съюз, но има и други страни в Европейския съюз. Всички трябва да са включени в тази битка срещу икономическата криза и нито една от страните-членки не трябва да бъде поставяна на втори план.
– Можем ли да се надяваме на известно облекчаване на икономическите мерки?
– Борбата срещу дефицита и финансовите проблеми остава на дневен ред. Това е очевидно. Не трябва да оставяме на нашите деца и внуци такива големи дългове, каквито има в момента. В същото време трябва да се даде надежда, да се извадят тези страни, които са в най-трудно положение. Вижда се, че нещата са доста сложни, и Гърция вчера гласува на парламентарни избори както и Франция. Видя се, че има реално очакване, реална необходимост, реални въпроси и Европа трябва да зададе усещането за промяна.
– Бих искала да ви върна към идеята на Франсоа Оланд да обложи със 75 на сто тези, които имат печалба над 1 милион евро годишно. Уместно ли е това и в случаите, когато тези средства се инвестират за създаването на работни места?
– Да, мисля, че това решение на Франсоа Оланд, върху което бе разсъждавано зряло по време на предизборната кампания и с което той не беше запожил капан, защото беше оповестено преди нея, ще бъде изпълнено.Не става дума за парите, които ще се инвестират в засегнатите предприятия. Става дума за облагане на личните ресурси на ръководителите, които печелят твърде добре. Не става дума да се ипотекира бъдещето на предприятията и на новите работни места. По-скоро това ще е стремеж към установяването на данъчна справедливост между тези, които печелят много, много добре, което е невероятно спрямо общото положение на французите и европейците като цяло и тези, които имат проблеми.
– И тъй като вие пряко сте ангажирана с въпроса Шенген, нека ви попитам дали при новата ситуация България получава повече шансове да се пребори с негативната позиция на Холандия по въпроса?
– Надявам се, че новите френски ръководители и не само френски, впрочем, ще могат да наклонят везните в друга посока. Аз лично смятам, че не трябва да има двойни стандарти по отношение на Шенген, а и по други въпроси. Всички признават, че България е изпълнила всички условия за влизането в Шенген. При това положение няма никакъв мотив, с който тя да се държи извън зоната. Иначе това би означавало, че се прилагат двойни стандарти, което е неприемливо за Европа.
– Мислите ли, че позицията на Холандия по отношение на България е по-скоро политическа?
– Конкретно от страна на тази държава-членка и нейните ръководите има изключителна  строгост към всички тези, които не й се струват на необходимата висота. Това ми изглежда доста крайно, но в същото време бих искала да се уверя в едно – дали някои други се крият зад тази изключително строга позиция, за да не поемат в крайна сметка отговорността за своя лична позиция.

http://bnr.bg/sites/horizont/Politics/World/Pages/1806silvi.aspx


0 Отговори to “Силви Гийом: Мерките на икономии в ЕС остават, но трябва да се даде надежда за промяна”



  1. Вашият коментар

Вашият коментар


Ангелина Пискова

С най-висока оценка

юни 2012
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Категории